Aktivity občanského sdružení jihočeský patriot na rok 2010

5.5.2010 - Jde například o podporu nákupu a distribuci dětských cyklistických přileb a přileb i chráničů na in-line brusle, podpora údržby bruslařské dráhy na Lipně, projekt Jižní Čechy sportovní nebo spolupráce na „Evropském týdnu sportu a relaxace žen“ v rámci projektu Jižní Čechy krásnější. Více informací naleznete v článku.

1. Sdružení podporuje nákup a distribuci dětských cyklistických přileb a přileb i chráničů na in-line brusle

Občanské sdružení Jihočeský patriot pomáhá bezpečnosti dětí a mládeže při sportu prostřednictvím nákupu dětských cyklistických přileb a přileb i chráničů na in-line brusle.

Součástí projektu, zaměřeného na využití volného času a rozvíjení talentu dětí a mládeže, má být i nákup téměř 1000 cyklistických přileb pro děti včetně přileb na in-line brusle a chráničů na in-line brusle, jejich označení logy ČEZ a Jihočeský patriot a distribuce po celých jižních Čechách. Tuto aktivitu sdružení realizovalo během jara 2010, tedy před počátkem sezóny.

Tato akce má pomoci rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách, a to s důrazem na zvýšení bezpečnosti dětí v rámci jejich sportování.

 

Aktivity z oblasti bezpečnosti dětí a mládeže v roce 2009

Projekt nákupu a distribuce dětských cyklistických přileb a přileb i chráničů na in-line brusle vychází z plánu aktivit občanského sdružení Jihočeský patriot a je součástí již úspěšně nastartovaného projektu „Jižní Čechy bezpečné“.

V roce 2009 byly za podpory ČEZ pořízeny dva tisíce dětských cyklistických helem a mezi děti je rozdal jihočeský hejtman Jiří Zimola, který se tímto způsobem rozhodl řešit situaci, kdy Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ukončila od tohoto května přispívání na cyklistické helmy.

Bezpečnost dětí byla pro sdružení natolik důležitá, že se rozhodlo realizovat nákup cca 1000 helem také pro zimní sezonu (lyžařských helem). I tyto helmy a bezpečnostní doplňky (bederní pásy) byly dětem předávány ve všech okresech regionu, v rámci různých akcí a soutěží. Do jejich distribuce se zapojila i všechna regionální média, JČK a JETE. Byla tak zahájena osvětová kampaň, zaměřená na zvýšení bezpečnosti lyžování dětí a mládeže. Počet lyžařských úrazů totiž v poslední době roste, zejména se však zvyšuje jejich závažnost. A jedním z důvodů je fakt, že řada dětí si na sjezdovkách v rozporu s doporučením horské služby nechrání hlavu lyžařskou přilbou.

Jihočeský Patriot, ČEZ a.s. a Jihočeský kraj se tak jako první v republice připojily k osvětové kampani Horské služby, zaměřené právě na helmy pro děti a mládež. Lyžařské helmy budou až do konce této zimní sezóny zdarma rozdávat mladým návštěvníkům jihočeské skiareály, a to v rámci nejrůznějších vědomostních či sportovních a dalších soutěží, zaměřených právě na rozvíjení talentu dětí a mládeže a jejich bezpečnost.

Střediska ve spolupráci s Horskou službou navíc zvyšují u dětí a mládeže povědomí nejen o účelnosti nošení lyžařských helem, aby se vraceli domů bez zranění, ale také základních pravidlech bezpečnosti lyžování, shrnutých v takzvaném lyžařském desateru Světové lyžařské federace FIS.

 

Plánovaný nákup dalších bezpečnostních prvků pro děti a mládež

Jiří Zimola

Plánovaný nákup dalšího sportovního vybavení pro letní a zimní sezónu 2010 je pokračováním úspěšně nastartované série podpory aktivního sportu a bezpečnosti dětí a juniorů. Nákup cyklistických helem, včetně helem na in-line brusle a chráničů na in-line brusle, které jsou v jižních Čechách velmi oblíbené, je velmi dobrým počinem pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví široké veřejnosti s tím, že děti a mládež jsou právě tou nejdůležitější cílovou skupinou. Ze statistik úrazů vyplývá, že cyklistická helma může v mnoha případech zachránit svým nositelům život, chrániče pak napomoci od velmi nepříjemných zranění, zlomenin a odřenin.

FOTO: Jihočeský hejtman Jiří Zimola nasadil malému návštěvníkovi Skiareálu Lipno lyžařskou helmu při slavnostním zahájení zimní sezóny 19. 12. 2009.

 

2. Jihočeský patriot podporuje údržbu bruslařské dráhy na Lipně

Občanské sdružení Jihočeský patriot se snaží pomoci lipenským obcím získat dotaci na údržbu bruslařské dráhy na zamrzlém Lipně.

Součástí projektu má být podpora údržby nejdelší přírodní bruslařské dráhy v ČR o délce téměř 11 km, která je zapsána v knize rekordů (agenturou Dobrý den). Tato dráha potřebuje během celé sezóny upravovat, a to denně tak, aby ji mohli využívat všichni návštěvníci Lipenska. Jedná se o významný fenomén jižních Čech, který nikde jinde v republice, ani v Evropě nelze nalézt. Pro údržbu dráhy by pomohl nákup speciálních strojů na odklízení sněhu.

Stroje budou udržovat klasickou bruslařskou dráhu a nově i rychlobruslařský ovál předpisových parametrů s plochou pro hokej uprostřed a s běžeckými trasami na ledě. Nová rolba bude schopná údržby i běžeckých tratí na pevnině. Konkrétně se to týká nynějších tras z Lipna nad Vltavou do Frymburku, ale i těch nově plánovaných: přímo na lipenském jezeře, v Loučovicích a Vyšším Brodě s napojením na rakouský systém tras v Bad Leonfeldenu (Sternstein). Stroje budou schopny nejen vymetat (vykartáčovat), ale i odhrnovat  a upravovat běžecké trasy (frézovat povrch a vyřezávat stopy). Součástí projektu je úprava (především odstrojení, odlehčení a dovybavení) již existující rolby Pisten Bully 160 pro práci na ledě.

Rychlobruslařským oválem chce Jihočeský kraj učinit nabídku trenérovi Martiny Sáblíkové k uspořádání Mistrovství republiky v rychlobruslení a dalších závodů na Lipně.

Nejdelší bruslařská dráha na zamrzlém Lipně

Bruslení na Lipně

Bruslení za zamrzlé hladině Lipenského jezera patří k nejoblíbenějším zimním aktivitám, které přitahují tisíce návštěvníků z celé České republiky, ale i zahraničí. Lipenské jezero je naší největší vodní plochou a pravidelně zamrzá od prosince do března. Jakmile dosáhne led bezpečné tloušťky, je mezi obcemi Lipno nad Vltavou a Frymburk pravidelně upravována nejlepší bruslařská dráha v České republice, která měří téměř 11 km. Bruslařská dráha je doslova dálnice 6 – 8 metrů široká a vstup na ní je zdarma. V Lipně nad Vltavou je přímo u nástupu na bruslařskou dráhu otevřena půjčovna bruslí Lipno Rent, která nabízí 70 párů pro děti, ženy i muže a také broušení bruslí. Na trase se nachází občerstvovací stánky, které nabízejí teplé nápoje a grilované speciality.

V únoru roku 2009 byla bruslařská dráha se svou délkou 10 922,8 m oficiálně uznána jako nejdelší bruslařská dráha v Čechách. Tuto raritu si oblíbily jak rodiny s dětmi, tak i maminky s kočárky.

FOTO: Bruslení na zamrzlém Lipně se stává fenoménem jižních Čech.

 

3. Projekt Jižní Čechy sportovní

Součástí projektu má být marketingová podpora sportovních akcí po celém regionu, konaných během celého roku 2010 pod patronací olympioničky Kateřiny Neumannové a jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Akce budou určeny dětem a mládeži a jejich cílem je poukazovat na vhodnost aktivního využití volného času.

Občanské sdružení Jihočeský patriot ve spolupráci a Kateřinou Neumannovou připravuje  letošní  5. ročník projektu "Hledá se nová Kateřina Neumanová". Tento projekt byl pro letošní rok podpořen z prostředků Nadace ČEZ. Projekt probíhá pod patronací naší olympijské vítězky Kateřiny Neumannové, která se na sklonku své kariéry rozhodla předat  bohaté zkušenosti mladým sportovcům a podpořit tak české lyžování. V rámci tohoto projektu se snažíme poutavou formou přitáhnout mladé lidi ke klasickému lyžování a vytvořit prostředí, kde bude mít každý oslovený zájem se do soutěží zapojit.

Projekt „Jižní Čechy sportovní“ realizovaný v rámci akcí „využití volného času a rozvíjení talentu dětí a mládeže“ navazuje na tuto aktivitu a orientuje se na podporu masovějších sportovních aktivit mládeže po celý rok 2010.

Jižní Čechy sportovní

Hlavním cílem projektu je co největší zefektivnění podpory amatérského masového sportu, zejména na školské úrovni, tedy žáků základních a středních škol), tak jak byly vytipovány ve spolupráci s Jihočeským krajem.

Projekt „Jižní Čechy sportovní“ zahrnuje mediální a marketingovou podporu řady sportovních akcí, plánovaných na rok 2010 v našem regionu, ve spolupráci s Odborem školští a Krajskou asociací školních sportovních klubů. Patří mezi ně například krajské kolo závodu v přespolním běhu v Jindřichově Hradci, krajské kolo běhu na lyžích v Prachaticích, krajské kolo utkání ve volejbale v Českých Budějovicích, krajské kolo plavání v Táboře a řada dalších.

Projekt má celistvou podobu s propagační tváří K. Neumannové a jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly a je sumářem akcí škol, sportovních pořádajících klubů a institucí.

Jelikož projekt navazuje na pilotní aktivitu „Hledá se nová Kateřina Neumanová" předpokládáme, že se bude od samého začátku těšit velké pozornosti médií.

FOTO: Projekt chce napomoci propagaci masového amatérského sportu u dětí a mládeže a hledání nových talentů v ráci akcí pořádaných školami, Krajskou asociací školních sportovních klubů a sportovními kluby.

4. Jihočeský patriot spolupracuje na „Evropském týdnu sportu a relaxace žen“ v rámci projektu Jižní Čechy krásnější

Tento projekt sdružení realizuje ve spolupráci s Baseball & Softball Clubem v Hluboké nad Vltavou.

Součástí projektu má být uspořádání 2. ročníku Evropského týdne sportu a relaxace žen v Hluboké nad Vltavou. Akce se konala již vloni, a to s významným úspěchem, kdy ji navštívilo asi 350 žen. Akci podporují i známé osobnosti ze světa filmu, showbyznysu, zaštiťuje ji například jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Základní informace o akci

2. ročník Evropského týdne sportu a relaxace žen v Hluboké nad Vltavou (ETZ) jsme se rozhodli znovu uspořádat díky značnému úspěchu v loňském roce. Již několik měsíců dostáváme dotazy na 2. ročník a vysněnou dovolenou v jihočeském regionu. ETZ se v minulé sezoně zúčastnilo přibližně 350 žen a dívek z celé republiky a několik zahraničních softbalových a beachvolejbalových ženských týmů.

Evropský týden sportu a relaxace žen je naprosto jedinečnou akcí svého druhu pořádanou v regionu jižních Čech a co do rozsahu také jednou z největších v celé České republice. Program celé akce je tematicky rozdělen do čtyř kategorií: sport, relaxace, kultura a zdravá výživa, ve kterých si návštěvnice mohou vybrat mezi zhruba dvaceti aktivitami v rámci každé kategorie. Velmi oceňovaným faktorem je právě možnost individuálního nastavení programu dne a harmonogramu aktivit každé účastnice přesně podle jejích představ. Důležitou součástí ETZ bude opět mezinárodní turnaj v softballu a plážovém volejbalu.

Celková kapacita akce 500 žen.

Akce je věnována výhradně ženám od 15 let a jejich dětem (od 4 let), pro které bude po celý týden otevřena miniškolka s celodenním programem.

Centrálním místem pro většinu aktivit je Sportovně relaxační areál u cyklostezky v Hluboké nad Vltavou ve spolupráci s dalšími sportovními areály a kulturními subjekty na Hluboké.

Akce se zúčastní také několik známých českých osobností z oblasti sportu, herectví a moderování.

Více informací můžete najít na www.tydenzen.cz.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty