Krumlovský vodácký maratón letos pojedou i dračí lodě

2.10.2010 - Stovky závodníků od ryzích amatérů až po špičkové sportovce se pokusí v sobotu 9. října pokořit magickou hranici dvou hodin při Krumlovském vodáckém maratonu z Vyššího Brodu do Českého Krumlova.

V sedmileté historii závodu se totiž ještě žádné posádce nepodařilo dojet do cíle rychleji než za dvě hodiny. Letos by ale vzhledem k nabité startovní listině s mezinárodní účastí mohl rekord přece jen padnout.

„Očekáváme až 1000 účastníků z deseti států,“ uvedl Lukáš Novosad z pořádajícího Sportovního klubu KVM Český Krumlov. Vysoká účast ale určitě nebude jediným unikátem stále populárnějšího vodáckého maratonu, který je součástí EUROPEAN CANOE&KAYAK MARATHON TOUR 2010. Vedle kanoí, kajaků, raftů a pramic se objeví na řece ve vloženém závodě i dvě dračí lodě. „Do jedné zasedne výběr dračích vodáků, do druhé pak slalomáři z divoké vody,“ uvedl Novosad. Diváci tak mohou mimo jiné sledovat, jak si dračí lodě s jedenadvacetičlennou posádkou poradí se sjezdem vltavských jezů.

Premiéru budou mít při 8. ročníku vodáckého maratonu divácky atraktivní plavidla typu „paddle board“, na kterých se pádluje ve stoje. Vedle mnoha současných i bývalých sportovních vodáků se závodu aktivně zúčastní i osobnosti, známé z nevodáckého prostředí, například mistr světa v klasickém lyžování Martin Koukal nebo známý český horolezec Radek Jaroš. Největšími favority na celkové prvenství jsou podle organizátorů Tomáš Ježek – Petr Jambor, naši nejlepší maratonci, kteří mají velikou zkušenost právě s tímto typem závodu a českokrumlovskou tratí. „Na startu se také objeví posádka z Irska ve složení Keith McGuirg – nejlepší současný irský kanoista - a Wesley Bourke. Právě Wesley je nevidomý sportovec, který se snadno nadchne pro různé outdoorové aktivity a říční maratony,“ doplnil Lukáš Novosad.

Závodníci budou rozděleni do jedenadvaceti kategorií podle typu plavidel. Pevná plavidla odstartují hromadně z Vyššího Brodu ve dvou vlnách v 11:00 a 11:10, o pět minut později vyjedou na start pramice a rafty, ovšem se startem v Rožmberku nad Vltavou. V jednu hodinu po poledni vyrazí z kempu Pískárny u Zátoně žákovské kategorie. Cíl závodu je pod Lazebnickým mostem v Českém Krumlově, přičemž nejlepší závodníci se v cíli objeví kolem 13 hodiny. Nad závodem, který si získává stále větší popularitu a stal se již tradičním závěrem vodácké sezóny na Vltavě, převzal záštitu jihočeský hejtman Jiří Zimola. Partnerem závodu je občanské sdružení Jihočeský patriot.

Krumlovský vodácký maraton doprovází bohatý doprovodný program v zahradě pivovaru Eggenberg. Závodníky i diváky čekají kulturní vystoupení, soutěže, hry, široká nabídka občerstvení, děti bez rozdílu věku si přijdou na své při sportovním odpoledni. Zahrada pivovaru se otevře ve 12 hodin, zájemci si mohou mimo jiné na místě koupit upomínkové předměty z maratonu nebo sportovní zboží za výhodné ceny.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty