Provozovatelé turistických služeb se vzdělali k bezpečnému pohybu v zimě

21.10.2013 - Provozovatelé turistických služeb a zařízení, zástupci škol a další zájemci z Jihočeského kraje se letos vzdělali na téma bezpečného pohybu při zimních sportovních a volnočasových aktivitách, pohybu hendikepovaných osob a poskytování první pomoci. To vše díky projektu s názvem Jižní Čechy bezpečné, který v letech 2013 – 2014 realizuje občanské sdružení Jihočeský patriot.

Projekt, jehož podstatou je vzdělávání provozovatelů turistických služeb, napomáhá výcviku průvodců i sportovních instruktorů v oblasti bezpečného pohybu rekreantů.

V zimě v jižních Čechách vládne bruslení na zamrzlých vodních plochách, lyžování běžecké i sjezdové, zejména pro začátečníky a děti. Právě proto je i zde nutná maximální bezpečnost. Kromě toho jihočeské kluby organizují několik desítek lyžařských závodů pro děti, jen v této sezóně kolem třiceti akcí. „Bohužel se vzhledem k vysoké návštěvnosti našeho regionu každou sezónu hovoří také o úrazech turistů. Ať už na sjezdovkách nebo na kolech. Tato úrazovost může negativně ovlivnit pohled na náš region, a tím i volbu, zda se do něj turisté vydají či nikoliv. Projektem Jižní Čechy bezpečné chceme přispět k maximálnímu snížení této negativní bilance,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení Jihočeský patriot Pavla Konopová.

Podstatou vzdělávacího projektu je tak profilace jižních Čech jako místa pro bezpečné trávení aktivního volného času a dovolené, a to ze strany tuzemských i zahraničních hostů, zejména dětí a mládeže, dále podpora incomingové turistiky, zlepšení kvality turistických služeb. V rámci projektu bude vytvořeno několik typů školení zejména pro provozovatele turistických služeb, a to v oblasti školení sportovních a rekreačních středisek, záchranných složek s cílem poskytnutí kvalitního prostoru pro trénink a tím zvýšení schopností členů záchranných složek, dále programy pro hendikepované (zapojení hendikepovaných do různých aktivit pod dohledem zkušených instruktorů) a v neposlední řadě i školení průvodců s cílem poskytnutí možnosti komplexního výcviku.

Projekt Jižní Čechy bezpečné Reg. č. CZ.1.07/3.2.08/03.0005 je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

EU

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty