Mezi jihočeské děti kraj rozdá dva tisíce cyklistických přileb

24.8.2009 - Děti v Jihočeském regionu mohou získat cyklistickou helmu. Jihočeské kraj jich nakoupil dva tisíce a mezi děti je chce rozdat ještě v průběhu letošního srpna a září. Jihočeský hejtman Jiří Zimola se tímto způsobem rozhodl řešit situaci, kdy Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ukončila od tohoto května přispívání na cyklistické helmy. „Bezpečnost dětí je pro nás natolik důležitá, že jsme se rozhodli financovat nákup helem z krajských prostředků. Tato investice ale nebude kraj stát ani korunu. Jedná se o prostředky, které kraji poskytla firma ČEZ v rámci smlouvy o podpoře dostavby Temelína,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Helmy budou dětem předávány ve všech okresech regionu. Do jejich distribuce se zapojí i regionální média. Zasílány budou také do dětských domovů, rozdávat se budou na výstavě Země živitelka, nebo na akcích pořádaných Jihočeským krajem. „Určitě nemůžeme uspokojit naprosto všechny jihočeské zájemce o novou dětskou helmu. Pokud by ale iniciativa kraje měla zachránit jen jeden dětský život, případně zabránit vážným zraněním, má svůj smysl. Necháváme na invenci redakcí, jak helmy dětem předají. Jestli od nich výměnou za helmu budou chtít obrázek nebo básničku na téma jižní Čechy. Chci také navštívit nějaké dětské tábory, kde už jsem s vedoucími domluvený, že dostanou helmy, o které budou děti soutěžit,“ uvedl hejtman Zimola.

Jihočeský kraj je zatím jediným regionem v Česku, který se rozhodl vyčlenit finance na nákup přileb poté, co VZP oznámila ukončení přispívání pojištěncům na jejich nákup. „Rozhodně nechceme suplovat dotační činnost zdravotní pojišťovny. Domnívám se však, že tento její krok nebyl správný. Proto přicházíme s vlastním řešením. Chceme, aby v našem regionu bylo bezpečno,“ dodal Jiří Zimola.

Bezpečnostní charakter projektu vítá i jeho partner, společnost ČEZ a.s. „Bezpečnost je pro naši společnost prioritou nejen při provozování všech zařízení. Dlouhodobě se podílíme na budování bezpečných dětských a sportovních Oranžových hřišť. Proto projekt nákupu cyklistických přileb pro děti podporujeme. Zapadá do naší dlouhodobé spolupráce s Jihočeským krajem na tomto poli,“ uvedl za společnost ČEZ zástupce Jaderné elektrárny Temelín Milan Nebesář.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty