Filmová kancelář láká filmaře do jižních Čech

2.5.2014 - Už třetím rokem funguje v jižních Čechách filmová kancelář, která úspěšně láká do jižních Čech filmaře a prostřednictvím filmů pomáhá zvýšit jejich turistickou návštěvnost. Prakticky každý film, který se v jižních Čechách natáčel, přestavuje zároveň vítanou propagaci a láká k návštěvě regionu tisíce návštěvníků z domova i ze zahraničí.

Jihočeská filmová kancelář úspěšně navázala na pověst jižních Čech jako ráje filmařů a zároveň přispívá k tomu, aby jižní Čechy v této tradici v co možná největší míře opět pokračovaly.

„Filmy, zejména ty slavné, zhlédnou ročně miliony diváků. Obliba nejúspěšnějších filmových děl pak takzvaně přechází z generace na generaci i několik desítek let za sebou,“ uvedla zástupkyně Jihočeské filmové kanceláře Pavla Konopová. Oblíbený film, jak ukazují příklady zejména ze zahraničí, se může stát zároveň významným turistickým lákadlem. V Česku i v zahraničí desítky milionů lidí rádi cestují do míst, která jsou neodmyslitelně spojena právě s natáčením nějakého známého filmového díla.

Jihočeská filmová kancelář pomáhá filmařům s logistickou podporou a pomocí při hledání vhodných lokalit. Její fungování letos podpořil i Jihočeský kraj.

Spolupráce s některými filmaři už přináší první výsledky. Během posledních let se v jižních Čechách točily například známé Babovřesky režiséra Zdeňka Trošky, Líbánky od Jana Hřebejka, film Pojedeme k moři od debutujícího režiséra Jiřího Mádla či zbrusu nová pohádka režiséra Svěráka Tři bratři. V letošním roce se na Zvíkově natáčela pohádka Sedmero krkavců režisérky Alice Nelis, další díl úspěšné komedie Babovřesky, ale i koprodukční film Emperor (Císař) s hvězdným obsazením.

Plejáda filmů, které se už v jižních Čechách natočily, je velmi dlouhá. Filmové tvůrce lákají jak jihočeské památky, tak unikátní příroda a podoba lidských sídel. Mezi neznámější filmy natočené v Jihočeském kraji určitě patří Pyšná princezna, která vznikala mimo jiné v Hluboké nad Vltavou, ale i Údolí včel (Kuklov u Brloha) nebo Markéta Lazarová (tvrz Klokočín). S Veselím nad Lužnicí je zase spojené Rozmarné léto, s Protivínem film Už zase skáču přes kaluže. Z poslední doby můžeme jmenovat vedle známých Babovřesek například Vesnického učitele, filmy Lotrando a Zubejda nebo Čtyři slunce.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty