V organizacích zřizovaných krajem najde práci 120 lidí

19.7.2009 - Jihočeský kraj se rozhodl zaměstnávat nezaměstnané. Uplatnění najdou v organizacích zřizovaných krajem při výkonu veřejně prospěšných prací. Podle prvotních ohlasů během května a června tímto způsobem získá práci zhruba 120 osob, které jsou v současnosti v evidenci úřadů práce.

Projekt zaměstnávání nezaměstnaných na veřejně prospěšné práce Jihočeský kraj připravuje zhruba 2 měsíce. „Ředitele námi zřizovaných organizací jsme požádali o vytipování činností, které by mohli vykonávat veřejně prospěšní pracovníci. Zahájili jsme jednání s úřady práce. Zájem o tyto pracovníky projevily krajem zřizované nemocnice, správa a údržba silnic, střední a vyšší odborné školy, ale i domovy důchodců, muzea, pečovatelské služby…,“ řekl k oblastem možného působení lidí z evidence úřadů práce hejtman Jiří Zimola.

V Jihočeském kraji za posledních šest měsíců přibylo 8 500 nezaměstnaných. V dubnu bylo bez práce zhruba 22 500 Jihočechů. „Je nám jasné, že všechny nezaměstnáme, ale části těchto lidí můžeme pomoci práci opět získat. Někteří už začali v krajských zařízeních pracovat během května. Další zahájí činnost od června. V celkovém součtu pro začátek pomůžeme zaměstnat až na 120 lidí 120 lidí. Organizace spadající pod odbor kultury zatím mohou přijmout 14 lidí, v dopravě bude pracovat 36, ve školství 41 a v sociálních ústavech a zdravotnických zařízeních 28 lidí. Ty počty nejsou konečné, mohou ještě narůstat v závislosti na požadavcích námi zřizovaných organizací,“ vysvětlil hejtman Jiří Zimola.

Projekt se začíná rozjíždět například ve Strakonicích, kde na gymnáziu už veřejně prospěšné práce provádějí dvě osoby. Pět lidí našlo uplatnění na tamní správě a údržbě silnic, dvě osoby pomáhají v Domově Petra v Mačkově a jeden člověk našel uplatnění na Základní škole v Blatné.

Veřejně prospěšní pracovníci tak naleznou zaměstnání, udrží si sociální návyky, nebudou odkázání na podporu v nezaměstnanosti a jejich plat nebude stát krajskou kasu ani korunu. „Z našeho rozpočtu na mzdy veřejně prospěšných pracovníků neutratíme nic. Jejich mzdy plně hradí úřady práce z peněz z Evropského sociálního fondu a částečně i z prostředků od Ministerstva práce a sociálních věcí,“ dodal hejtman Zimola. Na veřejně prospěšné práce v krajských zařízeních nebudou lidé najímáni na jeden či dva měsíce, ale minimálně na 6 měsíců. Maximální délka takového pracovního poměru může být až 12 měsíců a případně bude možné ho i opakovat,“ dodal hejtman Zimola. Finančně motivovat budou moci dobré pracovníky také krajské organizace ze svých rozpočtů.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty