Jižní Čechy jsou bezpečné zaznělo po jednání hejtmana, primátora a policejního ředitele

26.6.2009 - Letní sezóna každoročně přináší mírný nárůst kriminality. Spočívá především v nárůstu krádeží cenných věcí ze stanů, krádeží jízdních kol, vykrádání aut či konzumaci alkoholických nápojů mládeží. Nad bezpečnostní situací v regionu se dnes proto sešel hejtman jihočeského kraje Jiří Zimola s primátorem Českých Budějovic Jurajem Thomou a ředitelem Krajské správy policie České republiky Radomírem Heřmanem. Bavili se o připravenosti policie a českobudějovických městských strážníků na nadcházející letní sezónu. „Chceme žít v jižních Čechách bezpečných. Proto je naší povinností reagovat na veškeré aktuální záležitosti,“ uvedl po setkání hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Schůzku inicioval hejtman Zimola nejen z titulu šéfa Bezpečnostní rady kraje. Podobná setkání by se podle něj měla opakovat v pravidelných intervalech „Snažil jsem se získat obecné informace z hlediska bezpečnosti před nadcházející turistickou sezónou. Bavili jsme se o dopravní policii, připravenosti policie reagovat na akce tipu technoparty, i když zdůrazňuji, že žádní signály o případném konání takové akce na území kraje zatím nemáme. Řeč byla také o připravenosti policie dělat svou práci ve vyhlášených turistických centrech. Z konkrétních témat jsem se věnovali práci dopravní policie, ale také nárůstu extremismu v České republice. Jihočechy může těšit, že situace u nás není nijak kritická a vyhrocená. To ale neznamená, že bychom měli usnout na vavřínech a nevěnovat tomu pozornost,“ upřesnil obsah jednání hejtman Zimola.

Primátor Juraj Thoma po jednání upozornil na zlepšující se bezpečnostní situaci v krajském městě. „Zlepšila se naplněnost stavů jak u městských strážníků, tak v řadách policie ČR. Za leden až květen letošního roku došlo meziročně k celkovému poklesu spáchaných trestných činů na území města Českých Budějovic o 171, přičemž u těch nejzávažnějších, tedy loupežných přepadení, o sedm. Radost z klesajících počtů spáchaných trestných činů mírnil ředitel policejní Správy Jihočeského kraje Radomír Heřman. „Čeká nás léto, které bývá typické nárůstem kriminality. Přijede sem spousta turistů a za nimi se táhnou různí lotři, kteří se je snaží obrat o jejich majetek.“ Policejní ředitel zároveň informoval hejtmana, že pořádková i kriminální služba je na turistickou sezónu připravená. „Snažíme se těm nejexponovanějším oblastem pomoci i personálně. Přesunem policistů z méně turisticky vytížených oblastí. Dopravní policisté se soustředí především na kritická místa, kterými jsou průjezdy obcemi a nebezpečné horizonty. Má vize se shoduje s vizí pana hejtmana. Dopravní policie by měla hlavně předcházet nehodám a ne měřit rychlost na přehledných a bezpečných úsecích,“ dodal ředitel Heřman.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty