Kraj už rozdal dětem stovky lyžařských helem

28.1.2010 - Vedení Jihočeského kraje s pomocí jihočeských lyžařských středisek a občanským sdružením Jihočeský patriot během zimní sezóny 2009 – 2010 už rozdalo stovky lyžařských helem. Ty nakoupilo s finanční pomocí Jaderné elektrárny Temelín v prosinci loňského roku v rámci ojedinělého projektu na podporu zimní turistiky s názvem „Lyžujeme v jižních Čechách“. Projekt, jehož hlavním cílem je prezentace jižních Čech jako ideální oblasti pro zimní dovolenou zejména pro rodiny s dětmi, má přispět k tomu, aby na sjezdovkách ubylo vážných úrazů.

 

„V rámci toho projektu jsme při začátku zimní sezóny zahájili osvětovou kampaň, zaměřenou na zvýšení bezpečnosti lyžování. Počet lyžařských úrazů totiž v poslední době roste – zejména proto, že se zvyšuje návštěvnost jihočeských sjezdovek. A jedním z důvodů je fakt, že řada lyžařů, včetně dětí, si na sjezdovkách v rozporu s doporučením horské služby nechrání hlavu lyžařskou přilbou,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Jihočeský kraj se tak jako první v republice připojil k osvětové kampani Horské služby, zaměřené právě na helmy. „V rámci sponzorského daru od Jaderné elektrárny Temelín bylo zakoupeno téměř tisíc lyžařských helem v několika velikostech, které jednotlivá lyžařská střediska zdarma rozdávají svým návštěvníkům, zejména dětem, v rámci nejrůznějších vědomostních a dalších soutěží, zaměřených právě na bezpečnost. Všechny helmy byly zároveň i z propagačních důvodů opatřeny logem Lyžujeme v jižních Čechách,“ uvedl hejtman Zimola.

Nyní, na konci ledna, už své majitele získalo přibližně šest set helem a sto bederních pásů. „Rozdáváme je dětem v rámci soutěží, několik jsme jich umístili také do naší půjčovny a zdarma je půjčujeme našim klientům. Velmi se nám to osvědčilo, protože ubylo různých odřenin hlavy a drobných úrazů. Zároveň, když naši klienti vidí, že většina dětí lyžuje s helmou, snaží se ji dát také svým potomkům. Proto u nás dětí s helmou přibývá, přestože v Česku zatím nemusejí mít helmy na sjezdovkách v rozporu s přáním horské služby ani ty nejmenší děti,“ uvedl Martin Řezáč ze Skiareálu Lipno.

„Helmy a bederní pásy distribuujeme v rámci lyžařské školy, do které přicházejí děti ve věku od čtyř do dvanácti let. Samozřejmě tam jsou i starší. Distribuce probíhá ještě v rámci soutěží a dále náhodným výběrem v prostoru areálu. Přicházejí sem rodiny s dětmi, které nemají přilbu, a proto se snažíme obdarovat a chránit  aspoň děti,“ řekl Milan Čertík, ředitel SC Zadov.

Bezplatné rozdávání dětských lyžařských helem oficiálně podpořili také zástupci horské služby. Ta už před dvěma roky usilovala o to, aby Česko po vzoru Itálie přijalo zákon, nařizující povinnost nosit helmy dětem do 14 let. „Projekt bezpečného lyžování v Jihočeském kraji nastartoval kampaň, kterou chceme využít pro další úsilí o zavedení povinnosti nosit lyžařskou helmu aspoň pro děti,“ uvedl náčelník šumavské Horské služby Michal Janďura.

Skinhome - samolepky na zeď Skinbook - samolepka na notebook Fabrix - pouzdra na notebooky, iPady, iPody, iPhony, mobilní telefony, hard disky, fotoaparáty